headernw.jpg
 

Update spelregels

7-10-2019
Nieuwsafbeelding

Tijdens de veldbriefing voor dit seizoen bleek dat de KNHB briefing en update van de regels en afspraken leidde tot diverse discussies en onduidelijkheden, vooral bij gevaar door een hoog geslagen bal en bij een bal die binnen het 23m gebied direct de cirkel in wordt geslagen. Inmiddels is er door de spelregelcommissie en tijdens het recente spelregelcafé meer duidelijkheid gegeven en deze willen we graag met jullie delen.

 

Hoog geslagen bal

Een hoog geslagen bal beoordeel je op gevaar en/of opzet. Net als vorige seizoenen moet de vrije slag nog steeds genomen worden waar de bal is gespeeld.

 

Bovenstaande geldt voor hoog geslagen ballen op het volledige veld, dus ook in de cirkel. Wordt de bal dus bijvoorbeeld hoog de cirkel uitgeslagen en wordt deze buiten de cirkel gevaarlijk dan moet er toch een strafcorner worden gegeven omdat de bal van binnen de cirkel is gespeeld.

 

Omgekeerd geldt hetzelfde, als de bal buiten de cirkel is gespeeld en binnen de cirkel gevaarlijk wordt dan wordt een vrije slag buiten de cirkel toegekend.

 

Vrije slag binnen 23m: bal direct cirkel in gespeeld

Bij een aanvallende vrije slag binnen het 23m gebied mag de bal niet direct de cirkel in worden gespeeld: deze moet eerst 5 meter gerold hebben, of door een verdediger zijn aangeraakt

 

Wordt deze bal toch direct de cirkel ingespeeld dan krijgt de verdediging een vrije slag waar de bal de cirkel is ingegaan. Omdat dit een vrije slag in de cirkel is, mag deze vanaf dit seizoen dus door een verdediger overal binnen de cirkel genomen worden, óf op de loodlijn tot max. 14.63 m van de achterlijn.

 

Scoop

Voor alle duidelijkheid, bij de scoop wordt de vrije slag nog steeds genomen op de plek waar 2 (of meer) spelers niet de vereiste 5 meter afstand hebben op het moment dat de bal daar zou landen. De vrije slag wordt in dit geval dus niet genomen op de plaats waar de bal oorspronkelijk was gespeeld.

Als bij het vertrek, dus het omhoog spelen van de scoop, de bal gevaarlijk wordt voor een tegenstander, fluit je direct en wordt de vrije slag genomen nabij de plaats waarvandaan de scoop werd gespeeld.

 

YouTube KNHB

Al eerder publiceerde de KNHB een kort filmpje met de 7 nieuwe regels van seizoen 2019-2020. Recent is ook een serie van 26 filmpjesgepubliceerd met spelsituaties en signalen van scheidsrechters. Beiden dragen bij aan een beter begrip van iedereen rond het hockeyveld dus bekijk ze en deel ze met anderen!